Biesboschtocht

Zaterdag 4 september 2021 – vanaf 8:15 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Alles onder voorbehoud i.v.m. maatregelen overheid!

We starten met alle afstanden de tocht door via het Boerenpad naar een mooi stukje langs de Groote of Achterwaterschap water te fietsen waar langs de bekendste molens van Nederland in een lange linie gegroepeerd staan. Men wil in verband met de veranderde klimaateffecten het water in deze boezem  met 15 cm verlagen, en omdat dit effect heeft op het malen door de daar gevestigde molens, dienen er voor dit erfgoed de npdige aanpassingen te worden gemaakt. Ons niet bewust van deze problemen genieten wij daar van de omgeving en  duiken we via de Zijdeweg de Alblasserwaardpolder verder in. Bij  Bleskensgraaf splitst de route van de 45 km afstand af richting Wijngaarden om bij de Natuur en Vogelwacht koffie te gaan drinken. Bij deze stop kunnen zij zich voorbereiden op het vervolg van de tocht over de Baanhoekbrug. De brug werd tussen 1880 en 1885 gebouwd en in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1947 herbouwd en tussen 1978 en 1983 gerenoveerd en met een basculebrug uitgerust.

De rest van de “fietsgenieters” gaan over Molenaarsgraaf naar het buurtschap Vuilendam . Al snel hierna fietsen de 75 km rijders via Ottoland naar Giessenburg om via Schelluinen na 40 km bij Werkendam aan te komen. Met volgens Trip Advisor de bijzonderheden zoals Fort Altena en natuurlijk het Biesbosch nationaal Park. De 125 en 160 rijders buigen af naar Groot Ammers om over Nieuwpoort en Ameide in Lexmond aan te komen. Lexmond is een dorp in de gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht. Het dorp is ontstaan aan de mond van de Laak, een riviertje dat rond 1000 de Zederik verbond met de Lek. Het woord Lexmond betekent dan ook monding van de Laak en niet zozeer monding van de Lek.

Leerdam – Schoonrewoerd

Na Lexmond gaat het via Hei en Boeicop naar Schoonrewoerd en daar is het hoog tijd voor een kopje koffie in Eetcafé De Zwaan. Na de stop splitst de 160 km zich af van de 125 fietsers.  Deze kilometervreters gaan over Culemborg, Zoelemond en Asch naar Buren. In 1435 begon hertog Arnold van Egmont met het beleg van Buren, de stad werd ingenomen en heer Willem van Buren werd verdreven, dit omdat hij zich tot vijand van de hertog had uitgesproken in 1418. Ironisch genoeg werd de Hertog op zijn beurt in 1465 door zijn eigen zoon gevangen genomen en naar Buren overgebracht waar hij 6 jaar in gevangenschap moest leven. Na Tricht, Beest , Rumpt komen zij dan na deze extra ronde aan in Asperen met zijn Fort als onderdeel van de waterlinie waar zij worden  verenigd met de medestrijders van de 125 km.

Fort Asperen

Op hetzelfde parcours gaat het dan naar het dorp met de glasfabrieken genaamd Leerdam om dan door Heukelum in het mooie Lingebos te belanden om daar te genieten van wat de natuur daar te bieden heeft. Met de bosgeur nog in de neus gaan we naar Gorinchem, Werkendam en de bekende Kop van het Land om via Sliedrecht tjokvol fietsvitamines bij de finisch aan te komen.

Paul Schouten

Hieronder kunt U de routes alvast bekijken, (routes 2021 kunnen afwijken!)

Biesboschtocht 45 kilometer – Download


Biesboschtocht 75 kilometer – Download


Biesboschtocht 125 kilometer – Download


Biesboschtocht 160 kilometer – Download

Tot ziens op 4 september 2021!