Biesboschtocht

Zaterdag 3 september 2022 – vanaf 8:15 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Voor meer informatie, GPX en prijzen zie Fietssport.nl

Biesboschtocht 3 september 2022

Onderstaande tekst zal nog een beetje worden aangepast op 2022! Routes zijn geheel 2022!

De reis gaat vanaf het startpunt eerst door Alblasserdams via het Boerenpad naar de prachtige Molenkade, deze duidelijke namen behoeven geen nadere uitleg.  We belanden na dit mooie stukje in Oud Alblas, waar men vermoed dat in het verleden in de Romeinse tijd een baanpost (statio) genaamd Tablis was gevestigd. Ga niet zoeken, want er is niets van over. Net voorbij Bleskensgraaf splitsen de 45 km fietsers zich af van de overige fietsliefhebbers om bij de Natuur en Vogelwacht een kopje koffie te gaan doen. Zij gaan na de verfrissing verder richting de Hollandse Biesbosch om vandaar langs het waterlinie museum-Helsluis via Dordrecht en Papendrecht het heerlijke rondje te vervolmaken.

Helsluis

De overige fietsers krijgen dit helaas niet te zien, want zij koersen door naar Molenaarsgraaf en het buurtschap Vuilendam waar de splitsing met de 125 km en 160 km rijders zal plaatsvinden. De 75 km rijders gaan dwars door de Alblasserwaard via Ottoland, Giesenburg en Schelluinen over de Boven Merwede naar Werkendam om daar de koffiestop bij Fort Bakkerskil op te gaan zoeken. Dit Fort werd gebouwd op een zwakke plek in de verdedigingslinie met als doel om de nabijgelegen Papsluis te beschermen. Fort Bakkerskil heeft vergeleken met de andere waterlinie-forten in Brabant de meeste activiteit gekend in 1940. De regio bleef buiten de gevechten, maar het land werd wel geïnundeerd (onder water gezet) door het openzetten van de al genoemde Papsluis. Bij de aftocht van de Duitsers in 1945 maakten ze het fort onbruikbaar. De ramen en deuren werden dichtgemetseld, de aarden wallen onklaar gemaakt. Maar zie het is nu weer volop in gebruik als B&B en natuurlijk als koffiestop.

Fort Bakkerskil

Overige peddelaars zien dit Fort niet, want zij gaan na de splitsing richting de Lek met zijn prachtige uiterwaarden om deze mooie rivier te verlaten na het doorkruisen van de dorpjes Groot Ammers, Nieuwpoort, Ameide en Lexmond om daar af te buigen naar Hei- en Boeicop. Je zou denken dat de naam van Lexmond komt van de Lek, maar omdat het dorp is ontstaan aan de mond van de Laak, een riviertje dat rond het jaar 1000 de Zederik verbond met de Lek. Ook heeft Lexmond  samen met Hei- en Boecop een eigen schuttersgilde. Het werd in 2005 heropgericht en was destijds het enige schuttersgilde in Zuid-Holland. Scoren doen we daar niet, pas in Schoonrewoerd bij Eetcafé De Zwaan kan gescoord worden voor een bakje koffie of glaasje fris.

Hoekmolen Hei- en Boeicop

Daarna volgt weer een prachtige rit over Acquoy (spreek uit: Akkooi), Asperen, Leerdam en Heukelum door het Lingebos naar de brug van Gorinchem. Met de brug gaat het over de Merwede naar Werkendam waar bij het Steurgat de 75 km afstand fietsers weer op dezelfde route komen, om gezamenlijk over te varen van de Biesbosch naar Kop van ’t land. Bij de Baanhoekbrug gekomen komen de 45 km fietsers er weer bij. De 160 km fietsers rijden op de (GPX) track, maar deels ook over de gepijlde route van de 125 km. Zij maken nog een prachtig extra lusje door de Brabantse, maar ook de Nieuwe Dordtse Biesbosch, zoals onder is te zien.

Paul Schouten

Onderstaand zijn de volledig vernieuwde routes voor 2022!

Biesboschtocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Biesboschtocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Biesboschtocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving


Biesboschtocht 160 kilometer – Download

Tot ziens op 3 september 2022!