Driewaardentocht

Zaterdag 5 maart 2022 – vanaf 9:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start en gratis soep onderweg

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Let op: Gewijzigde Startlocatie –> Noosa Waterfront

Driewaardentocht 5 maart 2022

De eerste toertocht van het seizoen 2022 met als vanouds een heerlijk kopje koffie (of thee) vooraf, deze keer wel….to Go!

De Hollandsche IJssel was oorspronkelijk een zijarm van de Lek. Om twee redenen moest die arm in de 13e eeuw worden afgedamd: de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede had van de Lek een grotere rivier gemaakt en de ontginning van het Hollandse veengebied vroeg om een gedegen afwatering. Dat kon alleen bij een lager waterpeil in de Hollandsche IJssel, die ook wel de Goudse IJssel werd genoemd. Op last van graaf Floris V werd een dam aangelegd, die in 1285 gereedkwam.

de dam bij het klaphek nabij IJsselstein

De 45 km gaat daar rechts af onder de fietstunnel door om langs de beschreven rivier richting Moordrecht te fietsen. De geschiedenis van Moordrecht is getekend door zijn ligging tussen de Hollandsche IJssel en het veen in de polder. Tot diep in de 20ste eeuw bepaalden de industrie en nijverheid bij de IJsseloever en de turfstekers en boeren (na de inpoldering van de Zuidplas) meer landinwaarts het ritme van het dorpsleven.

Er zijn verschillende verhalen in omloop over de betekenis van de plaatsnaam Moordrecht. De meest voor de hand liggende verklaring is  dat ‘moor’ of ‘moer’ slaat op het veen (moeras) in de streken rond het dorp waar de turf vandaan kwam. Het woord ‘drecht’ betekent ‘veer’ of ‘oversteekplaats bij de rivier’. Vervolgens fietsen zij op hun gemak richting Gouderak en over de Julianasluizen  naar Stolwijk, waar men in het Wapen van Stolwijk kan gaan genieten van een kopje koffie.

De 75/125 km gaan de Hollandsche IJssel weer oversteken via de Van Brienenoordbrug en gaan voor een stuk parallel aan de Noord naar het aan de Merwede gelegen Papendrecht. Dit typische  dijkdorp, waar de bewoners zich vestigden omdat de rivier belangrijk was voor vervoer en ook de vissen in de rivier vormden een belangrijk bestanddeel van de maaltijd en het inkomen van de bewoners. De ligging aan de rivier was en is bovendien gunstig voor handel en scheepswerven .

Na de koffie bij de Natuur en Vogelwacht in het Alblasserbos te Papendrecht, gaan zij over Wijngaarden naar Hardinxveld-Giessendam, vervolgens genieten zij van het mooie riviertje de Giessen als we naar Giessenburg fietsen, die zijn naam ontleent aan  de Giessenburcht oftewel kasteel Giessenburg die helaas rond 1800 is afgebroken. Daar splitsen de 75 km rijders zich af.

Het gaat dan via onder andere Ottoland, Vuilendam en Groot Ammers naar de pont om aan de andere kant van de Lek via Bergambacht en de Loet naar de erwtensoep te fietsen die aangeboden wordt door Slingerland Fietsen .

De 125 km rijders krijgen hun soep in Sporthal de Linden en moeten dus nog via Noordeloos in Meerkerk aankomen, waar de door Plieger Wielersport gesponsorde erwtensoep klaar staat.

Vervolgens gaan we de Lek over middels de Jan Blankenbrug naar Nieuwegein en IJsselstein. Dan is het nog even doortrappen naar Montfoort en  Oudewater. Dat dappere Oudewater nam op 19 juli 1572 samen met elf andere steden deel aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. In deze vergadering werd de basis gelegd voor de Staat der Nederlanden onder ‘leiding’ van het Huis van Oranje. De bevolking van de stad werd als gevolg hiervan na een korte belegering op 7 augustus 1575 door een Spaans Leger uitgeroeid. Volgens de overleveringen wisten slechts drie inwoners deze slachting te overleven. Het beleg en de inname van Oudewater staat bekend als de Oudewaterse Moord. Deze verschrikkingen fietsen we voorbij en langs Hekendorp, waar op 104 km  nog even een tussenstop gemaakt kan worden. Dan door de Krimpenerwaard naar de eindstop die zoals beloofd op 125 km is gelegen.

Paul Schouten

Hieronder kunt U de routes alvast bekijken!

Driewaardentocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Driewaardentocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Driewaardentocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 5 maart 2022!