Flierefluiterstocht

Zaterdag 2 april 2022 – vanaf 8:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Flierefluiterstocht 2 april 2022

Onderstaande tekst zal nog een beetje worden aangepast op 2022! Routes zijn geheel 2022!

We gaan weer flierefluiten door polders, langs de zee, langs bloembollenvelden en langs plassen. Ook dit keer weer vanuit Capelle aan den IJssel en wel vanaf Brasserie L’Oeuf. Na de koffie eerst een stukje Capelle aan den IJssel doorkruisen, over Oud Verlaat om nabij de Pekhuisbrug te genieten van de Aalscholvers die ongetwijfeld hun maaltje van minimaal 500 gram vis per dag bijeen aan het scharrelen zijn, in de Rotte.  In de broedtijd verschijnt er een witte vlek op het bevederde scheenbeen. Na de Rotte gaan de 45 km rijders koffiedrinken bij Stadsboerderij De Weidebloem, om vervolgens over het mooie Bentwoudpad, Moerkapelle en Zevenhuizen richting Nieuwerkerk aan den IJssel te gaan, waarna het eindpunt voor een lekkere versnapering in zicht komt.

De 75 km rijders gaan door over Weipoort naar Hazerswoude Rijndijk. Aan de Rijndijk stond de zogenaamde Rembrandtmolen, hier zou Harmen Gerritsz van Rijn gewoond hebben, de vader van de schilder Rembrandt van Rijn, helaas is die molen verdwenen. Dapper trappen we door naar  Alphen aan den Rijn, waar bij de collega fietsclub Avanti  na ongeveer 42 km op de teller koffie kan worden gedronken. Om opgefrist over Moerkapelle , Zevenhuizen en Nieuwerkerk naar Capelle te koersen om aldaar moe maar voldaan aan de rest van het weekend te beginnen.

De 125/175 km rijders gaan door het Buytenpark van Zoetermeer richting Wassenaar met zijn  dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met villa’s en landhuizen. Dit zijn vanouds buitenplaatsen en  zomerverblijven voor welgestelde stedelingen Na Wassenaar gaan we richting Duinen deze te doorklieven richting het vissersdorp Katwijk. Katwijk is ontstaan aan de monding van de Oude Rijn. In de Romeinse tijd was Katwijk van groot belang. Katwijk lag immers op een strategisch punt en vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het legendarische Lugdunum Batavorum wordt vaak gesitueerd bij Leiden. Deze stad tooit zich daarom al eeuwenlang met deze Latijnse bijnaam. De legerplaats lag echter bij Katwijk. Hij werd gebouwd in de tijd van keizer Claudius (41-54).

In Noordwijk is de splitsing van de 125/175 km, de 125 rijders gaan direct na de splitsing in Restaurant Zonneweelde de koffiestop vieren terwijl de 175 ook al snel na de splitsing hun koffiestop hebben in Café De Ruigenhoek. Daarna beginnen zij aan een extra rondje van zo’n 50 km over De Zilk, Vogelezang en Aerdenhout en natuurlijk  Overveen naar Bloemendaal die een van de welvarendste gemeenten in Nederland is, maar ook eens de  woonplaats van Godfried Bomans en Toon Hermans en natuurlijk met het bekende “kopje van Bloemendaal”. Daarna over de boulevard naar Zandvoort en door de duinen naar Noordwijk en dan kan er als er behoefte aan is nog eens  koffie worden gedronken in hetzelfde Restaurant  Zonneweelde waar de 125 km zijn aangeland.

climbbybike.com

Vandaar zijn de 125/175 km rijders weer verenigd en gaan zij van de bollenvelden genieten in de omgeving van Sassenheim. Dan langs de Buitenkaag richting Hazerswoude -Rijndijk, waar ook de 75 km rijders langs zijn gekomen. Vervolgens op de zelfde manier als de 75 rijders, moe maar voldaan naar het eindpunt van de rit.

Paul Schouten

Onderstaand zijn de volledig vernieuwde routes voor 2022!

Flierefluiterstocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 175 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 2 april 2022!