Krimpenerwaardtocht

Zaterdag 2 juli 2022 – vanaf 8:30 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Krimpenerwaardtocht op zaterdag 2 juli 2022

Onderstaande tekst zal nog een beetje worden aangepast op 2022! Routes zijn geheel 2022!

We hopen vele wielrenners op het startpunt “Restaurant Noosa” te mogen begroeten voor deze tocht waarbij we van onze mooie polders kunnen gaan genieten. Bovendien kunt u en met het gokken van uw gemiddelde snelheid wellicht met een kaas, rijker de tocht gaan afsluiten.   

Alle fietsers beginnen de tocht bij Noosa Waterfront aan de surfplas. Dan gaat het vanaf Krimpen aan de Lek, over Schuwacht naar Lekkerkerk. Aanvankelijk was de naam van dat dorp en zijn omgeving Leckelant. Vanaf de tijd dat aan de overzijde van de Lek. Nieuw Leckelant tot ontwikkeling kwam en er een dorpskom rond de nieuwe kerk ontstond, wordt gesproken over Leckerkercke (voor het eerst in 1276). Al voor 1342 behoorden Lekkerkerk en Zuidbroek tot de hoge heerlijkheid van de Lek.

Dan wordt de weg vervolgd naar Bergambacht waar de 45 km rijders richting Stolwijk peddelen voor de broodnodige versnapering in -’t Wapen van Stolwijk-! De rijders van de 75 km en 125 km zetten koers naar Zilverstad Schoonhoven om vanaf daar over Cabauw naar het “geloofrijke” Polsbroekerdam te fietsen. Polsbroekerdam was in de 19e eeuw de bakermat van twee religieuze sekten. In het begin van de 19e eeuw bood een boer uit Polsbroekerdam, Dirk Schenkel, onderdak aan de aanhangers van het zogenaamde Zwavelstokkengeloof, later de Zwijndrechtse nieuwlichters genoemd. Op het eind van de 19e eeuw ontstond er, rond de landbouwer Teunis Hogendoorn, een groep die zich liet inspireren door ene Jannetje Hootsen uit Veenendaal. Haar aanhangers werden naar haar bijnaam Zwartjannetjes genoemd. Hun geloof werd bekend onder de naam Jannegiesgeloof.

Zoals de geloofsrichtingen, splitst ook de tocht daar, de 75 km gaat na genoten te hebben van de omgeving van Oudewater, koffie drinken in Hekendorp en de 125 km gaar naar Jaarsveld. We krijgen de Lek dan ook nog even een keer te zien. De Lek is rond 200 v.Chr ontstaan, als gevolg van een doorsteek van een oeverwal bij Wijk bij Duurstede en Rijswijk en sinds  het begin van onze jaartelling werd de Lek een actieve rivier als zijtak van de Rijn voor de afvoer van het Rijnwater. Na nog steeds prachtige polderlandschappen, komen we dan via  Lopikerkapel in Nieuwegein en is het hoog tijd voor een bakkie in ‘De Posthoorn’ aan de Achthoven in Montfoort.

Na een welverdiende verfrissing gaan we via Montfoort en Oudewater naar Hekendorp waar we  wellicht collega fietsers van de andere afstanden kunnen begroeten. Gezamenlijk genieten we nog even van die altijd mooie Loet om voldaan en met hernieuwd opgebouwd weerstandsvermogen te onderzoeken hoe ver je in de buurt bent gekomen van de  kaas.

Paul Schouten

Onderstaand zijn de volledig vernieuwde routes voor 2022!

Rabo Krimpenerwaardtocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Rabo Krimpenerwaardtocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Rabo Krimpenerwaardtocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 2 juli 2022!