Oude-Maastocht

Zaterdag 7 mei 2022 – vanaf 8:15 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Oude-Maastocht 7 mei 2022

Onderstaande tekst zal nog een beetje worden aangepast op 2022! Routes zijn geheel 2022!

Ook dit jaar prijkt de Oude-Maastocht weer op ons programma, vernoemd naar de Oude Maas, een getijderivier die het eiland IJsselmonde scheidt van het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De tochtsponsor is WD Trading, waardoor we weer kunnen genieten van een gratis kopje koffie of thee aan de start in Eetcafé de Crimpenaar.

Natuurlijk staan ook de Algerabrug en de Van Brienenoordbrug weer op het programma en na deze kleine klimmetjes gaan we naar het Rotterdamse Charlois, waar we over het traject van de oude spoorlijn tussen de Rotterdamse Haven en het zo genaamde achterland (ook wel olielijntje genoemd) fietsen. Maar nu is het Havenspoorpad een fiets en wandelpad van ruim zes kilometer lang, met tal van aangeplante bomen die in het kader van het groenproject “Levenspad” daar zijn gerealiseerd.

Havenspoorpad

Hier splitst zich de route en gaat de 45 km na 18 km koffie drinken bij Café het Schaapje in Smidshoek. Als zij daar lang blijven hangen, kunnen ze nog kennismaken met de 75 km rijders die eerst nog een prachtig rondje hebben gemaakt over het Bospad, door het Oudelandsepark en het Bonairepark en hoe kan het ook anders een stuk langs de Oude Maas.

De 125km fietsers nemen van laatst genoemde groep afscheid bij de Herikweg net voor zij de Spijkenisse brug over en fietsen dan richting Geervliet, Heenvliet naar Zwartewaal, waar in 1351 een heuse slag plaatsvond. De Slag bij Zwartewaal ofwel  Slag op de Maas was een treffen tussen de vloten van Margaretha van Beieren en haar zoon Willem V van Holland tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In het gezin steunde Margaretha op de Hoeken en Willem koos voor de Kabeljauwen en het ging om het graafschap Holland. Volgens de overlevering kleurde de Maas rood van het bloed en trok zoon Willem aan het langste eind. Het zal in het gezin wel niet meer goed zijn gekomen.

Maar wij, vreedzaam als we zijn, fietsen gestaag verder over het mooie Brielle en Oostvoorne naar onze verfrissing in “De Duinrand” met wellicht een krentenbol of appeltaart om wat energie in onze lijven op te slaan voor het vervolg van de tocht

Kerk Oudenhoorn

Dus met volle bidons door het natuurgebied op naar Rockanje waarna de 125km rijders via het Korte dijkje en Schapengorsedijk in Hellevoetsluis terecht komen. De 125km rijders gaan via het mooie Trambaan pad  op om deze uit te fietsen naar Oudenhoorn. Oudenhoorn is een ontgonnen nieuwlandpolder, ontstaan uit een aantal schorren van het oude Hellevoetsluis. In Oudenhoorn werd de kerk zodanig gebouwd dat er aan alle vier de zijden bebouwing kon ontstaan, met de middeleeuwse kerk in het centrum.

Dirksland Goeree-Overflakkee

Dan gaan we naar Spijkenisse met zijn fameuze brug via de Herikweg naar Rhoon, waar we in de Carnisse Grienden weer aansluiten bij de vrienden en vriendinnen van de 45 km en de 75 km rijders. Gezamenlijk wordt er dan opgetrokken naar Barendrecht, Heerjansdam en Rijsoord om daar over de Pruimendijk naar Alblasserdam te fietsen. Na overvaren bij Kinderdijk gaan we naar ons startpunt bij De Boog met een moe maar hopelijk voor ieder met een voldaan gevoel.

Paul Schouten

Onderstaand zijn de volledig vernieuwde routes voor 2022!

Oude-Maastocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Oude-Maastocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Oude-Maastocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 7 mei 2022!