Plassentocht

Zaterdag 2 oktober 2021 – vanaf 9:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Alles onder voorbehoud i.v.m. maatregelen overheid!

Al weer de laatste toertocht van dit fietsjaar, maar naar ik mag hopen niet de laatste fietstocht, want het blijft zaak je te blijven laven aan een portie fietsgeluk.

Stadhuis Gouda

De start is weer vanuit Sporthal de “Drie Maenen” in Ouderkerk aan den IJssel waar we ook dit jaar weer welkom zijn. We starten met een stukje over de IJsseldijk en na het passeren van Lageweg, komen we via Gouderak aan in Gouda. De stad bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en kreeg bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel, stroopwafels en niet te vergeten de o zo drukke  jaarlijkse Kaarsjesavond. Maar we gaan de stad al weer snel verlaten richting Reeuwijk, waar na 17 km de 45 km rijders afscheid nemen overige toerfietsers om via Sluipwijk wat prachtig is gelegen tussen de Reeuwijkse plassen naar Haastrecht te fietsen om daar van de koffie te gaan genieten.

Nigrum Pullum

De overige fietsers van de langere afstanden fietsen dan via Tempel naar Zwammerdam , de plaats die heel vroeger het Romeinse fort “Nigrum Pullum” (zwarte grond) met vlootfaciliteiten  had. Later werd de plaats Suadenburcherdam genoemd, naar de (illegale) dam bij Suadenburg. Deze dam hield het water buiten Holland, tot ergernis van de bewoners aan de Utrechtse kant. Die beklaagden zich bij de Duitse keizer en zij kregen gelijk. Uiteindelijk is de naam Suadenburcherdam verbasterd tot het huidige Zwammerdam. Daar is dan een Koffiestop voor de 75 km fietsers in Café Watersport. Die na opgefrist te zijn  vervolgens via Bodegraven Reeuwijk weer doorkruisen om dan vervolgens via Gouda in Haastrecht te belanden en daarmee ook dus weer op dezelfde route als de 45 km komen.

Langeraarse Plassen

De lange afstand rijders peddelen dan via Ter Aar en Langeraar langs de prachtige Langeraarse Plassen om bij Bilderdam uit te komen. Bilderdam ligt in de Wassenaarsche Polder. Ten noorden van Bilderdam liggen de Westeinder Plassen en ten zuiden liggen de reeds bekende Langeraarsche Plassen. Een plassentocht in optima forma dus. En verder gaat het weer richting Kudelstaart over de Vuurlijn, Boterdijk richting Meijdrechtse Zuwe om uiteindelijk via Wilnis en een stukje Woerden in het Noorden uit te komen waar de koffie of een andere versnapering gereed staan. Ook deze fietsers gaan daarna weer naar Haastrecht om zich daar te voegen bij de 75 km en de 45 km toerders, maar niet voordat er eerst weer volop is genoten van het rijden langs de Meije en over het gebied van Bodegraven en Reeuwijk natuurlijk. Vanuit Haastrecht gaat het over Stolwijk met als toetje de Kijfhoekse Kade en de Loet voordat het eindpunt is bereikt. En natuurlijk danken we de routebouwers, de uitpijlers, voorrijders, penningmeester, sponsoren en natuurlijk en de stempeldames voor hun tomeloze inzet.

Paul Schouten

Hieronder kunt U de routes alvast bekijken, (routes 2021 kunnen afwijken!)

Plassentocht 57 kilometer – Download


Plassentocht 92 kilometer – Download


Plassentocht 139 kilometer – Download