Plassentocht

Zaterdag 1 oktober 2022 – vanaf 9:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Voor meer informatie, GPX en prijzen zie Fietssport.nl

Alles onder voorbehoud i.v.m. maatregelen overheid!

Gaat tocht toch niet door, dan natuurlijk geld terug!

Om drukte te voorkomen zijn de exacte inschrijf / starttijden als volgt:

  • 128km Inschrijven 9:00 Vertrek 9:20
  • 88km Inschrijven 9:30 Vertrek 9:50
  • 50km Inschrijven 10:00 Vertrek 10:20

Kom niet vroeger naar de start en vertrek op tijd! Maak zoveel mogelijk gebruik van Voorinschrijving!

Plassentocht 1 oktober 2022

Na de Biesboschtocht met de mooie routes van Kees Gelderblom nu weer een meesterwerkje van Wim Verwaal, die de Plassentocht voor zijn rekening neemt. De start is in de verbouwde “De Drie Maenen” in Ouderkerk aan den IJssel, natuurlijk weer onder voorbehoud van de dan geldende regels.

Julianasluis Gouda

Als eerste zetten we koers richting Gouderak, het stille rivierdorp, dat door de schippers in het verleden het Goudse Rak werd genoemd omdat de rivier daar recht liep (rak is een recht stuk rivier). De Gouderakkers werden ook wel stenengooiers genoemd om dat zij daar ooit mee gooiden bij gebrek aan echte wapens tegen de vijand. In de hoop dat ze dat nu niet meer doen fietsen we over de Gouderakse brug en over de Julianasluis naar Waddinxveen. Na de Kanaaldijk gaat het over de Coenekoopbrug naar de Otweg om uiteindelijk uit te komen bij de Zes Voorlingen, dat kunnen we uitmeten, want een Voorling is een oude middeleeuwse lengtemaat van 210 meter. Hier gaat de 50km door het prachtige Reeuwijk met zijn bekende plassen naar Gouda en vervolgens naar Haastrecht om daar bij hotel-restaurant ‘Over de Brug’, aan de koffie te gaan. De Krimpenerwaard kruisend komen zij via Stolwijk en Berkenwoude in de thuishaven van de dag aan.

Stadhuis Gouda

De 88km en 128km rijders gaan naar Alphen aan den Rijn om bij de Oostkanaalweg de 88km rijders uit te zwaaien, die richting Aarlanderveen naar Nieuwkoop trappen om na 41km in bistro De Eerste Aanleg (hoe toepasselijk) aan de koffie te gaan. Dan wordt richting Bodegraven gekoerst om daar weer na Bodegraven bij de 50km fietsers in Haastrecht aan te sluiten voor de laatste kilometers. De 128km fietsers gaan een extra rondje maken over Ter Aar naar Bilderdam. Boven Bilderdam liggen de Westeinder Plassen en ten zuiden liggen de reeds bekende Langeraarse Plassen. Genieten dus van dit zeer fraaie “waterlandschap”.

Langeraarse Plassen

Dan zoeken we Kudelstaart op met de bijnaam Parel aan de Poel of ook wel Saint-Tropez van de lage landen, dit vanwege zijn oud-inwoners Wim Kan en Corry Vonk. Vervolgens gaan we langs de Vuurlijn, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Boterdijk en over de Mijdrechtse Zuwe gaan we naar Waverveen om uiteindelijk na 70km bikkelen in Café De Schans in Vinkeveen met zijn mooie plassen, aan de koffie te gaan.

Fort bij Uithoorn

Dan is de fietspret gelukkig nog niet op want de weg wordt vervolgd naar Wilnis, over het lintdorpje de Meije langs het gelijknamige veenriviertje naar Bodegraven. Je kunt je niet meer voorstellen dat ooit daar de Hoeken en Kabeljauwen strijdend en plunderend rondtrokken om hun geschillen uit te vechten. Gelukkig kunnen we daar nu vredig aansluiten bij de 88km rijders en later bij de 50km fietsers om van de resterende kilometers te genieten. Het is in Ouderkerk aan den IJssel dat er nog even nagenoten kan worden van deze tweede en meteen laatste toertocht van het fietsjaar. Maar omdat het heerlijk blijft door de natuur te bewegen, de fysieke inspanning te voelen en in de rust van de polders geestelijk te ontspannen, blijft het devies: Blijf fietsen, blijf in beweging.

Paul Schouten

Hieronder kunt U de nieuwe routes 2021 alvast bekijken:

Plassentocht 50 kilometer – DownloadBeschrijving


Plassentocht 88 kilometer – DownloadBeschrijving


Plassentocht 128 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 1 oktober 2022!